İlkokul 3. sınıf Fen Bilimleri dersi, Elektrikli Araçlar ünitesi, Elektrik Kaynakları konu anlatımını bu sayfada bulabilir ve pdf olarak indirebilirsiniz.
ELEKTRİK KAYNAKLARI
BU KONUDA NELER ÖĞRENECEĞİZ?
→ Elektrik nerelerde üretilir?
→ Elektrik kaynakları nelerdir?
→ Atık piller ne yapılmalıdır?
Elektrikle çalışan aletlerin kaynakları farklıdır. Bu farklılık harcadığı enerji miktarına, çalışma süresine göre değişiklik gösterir.
Elektrik kaynakları nelerdir?
Elektrik kaynaklarını şehir elektriği, pil, batarya ve akü olarak sayabiliriz. Şimdi bu kaynakları inceleyelim.
1. Şehir Elektriği
Elektrikli süpürge, televizyon, bulaşık makinesi, buzdolabı, ütü gibi aletler şehir elektriği ile çalışır. Su, kömür, petrol, doğal gaz, rüzgâr ve Güneş gibi kaynaklardan faydalanılarak santrallerde üretilir. Kablolarla ev ve iş yerlerine ulaştırılır.

2. Pil
Saat, kumanda, oyuncak araba gibi kolay taşınabilir ve az enerji harcayan aletlerde kullanılır. Elektrikli araçlarda kullanılacak piller aracın gücüne uygun tercih edilmelidir. Tek kullanımlık yerine şarj edilebilir piller kullanılmalıdır.

3. Batarya
Birden fazla pil kullanılarak yapılan elektrik kaynağıdır. Tekrar şarj edilebilme özellikleri vardır. Dizüstü bilgisayar, cep telefonu, dijital kamera gibi araçlarda kullanılır.

4. Akü
Otomobil, uçak, gemi araçların motorunu çalıştırmak için kullanılır. Pillere göre daha yüksek enerji sağlar ve daha dayanıklıdır.

Elektrik Kaynaklarının Bilinçli Kullanılması
Üretilmesi maliyetli ve zor bir kaynak olan elektrik sınırsız değildir. Kullanılan elektriğin maliyeti kullanıcıya elektrik faturası ile bildirilir. Evlerinizde şehir elektriğini ne kadar çok kullanırsanız elektriğe ödeyeceğiniz para da o kadar artar. Bu nedenle elektriği verimli kullanmamız gerekir.
Pil Atıklarının Çevreye Verdiği Zararlar
Atık piller çöp değildir. Çöpe ya da doğaya atılmamalıdır. Çünkü pilin yapısında zararlı maddeler vardır. Doğaya atıldığında bu zararlı maddeler toprağa ve suya karışır. Topraktan da çevreye yayılır. Çevremizdeki bitkilere ve o bitkilerle beslenen canlılara zarar verir.
Atık pillerin doğaya verdiği zararı azaltmak için şarj edilebilen piller kullanılmalıdır. Şarj edilebilen pillerin geri dönüşümü yapılabilmektedir.
Atık pilleri, geri dönüştürmek veya zararsız hale getirmek için pillerimizi atık pil toplama kutularında biriktirmeliyiz.

3. sınıf Elektrikli Kaynakları konusunu pekiştirelim.
3. Sınıf Elektrik Kaynakları Kazanımları
F.3.7.2. Elektrik Kaynakları
Önerilen Süre: 8 ders saati |
Konu / Kavramlar: Şehir elektriği, akü, pil, batarya |
F.3.7.2.1. Elektrikli araç-gereçleri, kullandığı elektrik kaynaklarına göre sınıflandırır. a. Elektrik kaynakları olarak şehir elektriği, akü, pil, batarya vb. üzerinde durulur. b. Pillerde kutup kavramına girilmez. |
F.3.7.2.2. Pil atıklarının çevreye vereceği zararları ve bu konuda yapılması gerekenleri tartışır. Pilin kimyasal yapısına ve sebep olacağı kimyasal kirliliğe değinilmez. |
3. Sınıf Elektrik Kaynakları Etkinlikleri
Önceki Konu Anlatımı | Sonraki Konu Anlatımı |
Elektrikli Araç Gereçler | Elektriğin Güvenli Kullanımı |