İlkokul 3. sınıf, Hayat Bilgisi dersi, 6. Ünite Doğada Hayat Ünitesi, Geri Dönüşüm konu anlatımını bu sayfada bulabilir ve pdf olarak indirebilirsiniz.
GERİ DÖNÜŞÜMÜN KATKILARI
BU KONUDA NELER ÖĞRENECEĞİZ?
→ Geri dönüşüm nedir ve nasıl yapılır?
→ Hangi ürünlerin geri dönüşümü yapılabilir?
→ Geri dönüşümün çevreye ve ekonomiye katkısı nedir?
Kullanılmış kâğıt, plastik, cam, metal gibi maddelerin tekrar işlenip, tüketicilerin kullanımına sunulmasına geri dönüşüm denir.
Bu maddeler geri dönüşüm fabrikalarına getirilerek ham maddelerine kadar ayrıştırılır. Ardından ham madde haline gelen bu materyaller ile yeni bir ürün meydana getirilir. İşte, bu sürecin tamamına Geri Dönüşüm Süreci adı verilmektedir.
Örneğin kâğıt, gazete atıkları geri dönüşümle zarfa, tuvalet kâğıdına dönüştürülerek yeniden kullanılabilir. Böylece kâğıt elde etmek için ağaç kesimi önlenir, ormanlar zarar görmez.
Geri Dönüşümü Yapılan Ürünler
Kâğıt atıkları; plastik su şişeleri, eskimiş mutfak aletleri, saksılar ve deterjan kapları; kırılmış cam bardaklar, tabaklar, süt şişeleri ve kavanozlar; yağ tenekeleri, içecek kutuları, konserve kutuları, kullanılmayacak hâle gelmiş tencere, kaşık ve çatal gibi metal atıkları geri dönüştürülebilen ürünlerdir.
Geri Dönüşümün Çevreye ve Ekonomiye Katkısı
Kullanılmış pet şişeler, kola kutuları, kavanozlar gibi atıklar doğada uzun süre yok olmazlar ve çevreyi kirletirler. Bunun yerine geri dönüşüm kutularına atılan bu maddelerden yeni ürünler üretilebilir.
Geri dönüşüm sayesinde doğaya bırakılan atık madde miktarı büyük oranda azalır. Evimizde, okulumuzda geri dönüştürülebilen atıkları biriktirmeliyiz. Bu atıkları geri dönüşüm kutularına atarak hem çevremizi korumuş oluruz hem de ülkemize ekonomik fayda sağlamış oluruz.
Geri dönüştürülen 1 ton kağıt ile 17 ağacın hayatı kurtarılmaktadır.
3. sınıf Geri Dönüşümün Katkıları konusunu pekiştirelim.
3. Sınıf Geri Dönüşüm Katkıları Kazanımları
HB.3.6.6. Geri dönüşümün kendisine ve yaşadığı çevreye olan katkısına örnekler verir.
Plastik, kâğıt, pil ve cam gibi maddelerin toplanma şekilleri ve tekrar kullanıma sunulma alanları örneklenir. Bu sürecin çevreye olan katkıları vurgulanır. Sayılan maddelerden birini kullanmak ve farklı işlev kazandırmak suretiyle sürdürülebilirlikte rol alabilecekleri fark ettirilir.
3. Sınıf Geri Dönüşüm Katkıları Etkinlikleri
Önceki Konu Anlatımı | Sonraki Konu Anlatımı |
Doğayı ve Çevreyi Koruyorum | Herkesin Bir Kimliği Var |