İlkokul 3. sınıf matematik dersi Sıvı Ölçme konu anlatımını bu sayfada bulabilir ve pdf olarak indirebilirsiniz.
SIVI ÖLÇME
BU KONUDA NELER ÖĞRENECEĞİZ?
→ Standart sıvı ölçme birimlerinin gerekliliği
→ Litre ve yarım litre ile ölçümler yapma
→ Litre ve yarım litre ile sıvıların miktarını tahmin etme
Sıvı maddeler akışkandır. Belirli bir şekilleri yoktur. Bulundukları kabın şeklini alırlar. Bu yüzden sıvı maddeleri çeşitli kaplar yardımıyla ölçebiliriz.
Öğretmen, Halil ile Esra’ya aynı büyüklükte içi su dolu birer şişe vermiş. Öğrencilere bu suları ölçmelerini söylemiş. Halil, şişedeki suyun altı bardak; Elif ile şişedeki suyun üç bardak olduğunu söylemiş.
Halil ve Esra’nın ölçümleri neden farklı çıkmıştır? Ölçümlerin aynı olması için ne yapılabilir?
Sıvılarda standart olmayan birimlerle yapılan ölçme işlemleri sonucu farklı sonuçlar ortaya çıkacaktır. Bunun için standart sıvı ölçme birimini kullanırız.
Standart sıvı ölçme birimi litredir. Kısaca “L” ile gösterilir. 1 litre = 1 L
Su, süt, sıvı yağ ve benzin gibi sıvı maddeler litre ile ölçülür.
Marketlerde 1 litreden daha az miktarda olan bazı ürünler yarım litre olarak da satılır. Yukarıdaki görseller bu ürünlere örnektir.
1 litre, 2 yarım litredir.
Sıvı Miktarını Tahmin Etme ve Ölçe
Bir kaptaki sıvı miktarı ile ilgili tahminde bulunurken içindeki sıvı miktarını bildiğimiz kaplardan yararlanırız. Örneğin bir sürahideki sıvı miktarı ile ilgili tahminde bulunurken 1 litrelik su şişesinden yararlanırız. Sürahideki su, 1 litrelik su şişesinden fazla ile ise sürahide 1 litreden fazla; az ise sürahide 1 litreden az su var diyebiliriz.
Örnek: Murat, ablasına çaydanlığın kaç litre su aldığını sordu. Ablası da tahminen 2 L su aldığını söyledi. Murat, ablasının tahmininin doğruluğunu ölçüm yaparak kontrol etti. Murat’ın yaptığı çalışmayı inceleyelim.
Murat çaydanlığı su ile tamamen doldurdu. Çaydanlıktaki suyu dereceli kabın 1 litreyi belirten işaretli yerine kadar doldurdu. Doldurduğu suyu başka bir kaba aktardı.
Çaydanlıkta kalan suyu tekrar dereceli kaba doldurdu. Su seviyesi dereceli kabın 1 litreyi belirten işaretli yerine kadar yükseldi. Çaydanlıkta su kalmadı.
Öyleyse çaydanlık 2 L su alır. Murat’ın ablasının tahmini, gerçek değerle aynıdır.
Siz de ortalama büyüklükte bir tencerenin kaç litre sıvı alabileceğini tahmin edin. Tahminlerinizi sayfanın alt kısmında bulunan yorumlara yazın.
3. sınıf Sıvı Ölçme konusunu pekiştirelim.
4. Sınıf Sıvı Ölçme Kazanımları
M.3.3.7. Sıvı Ölçme
Terimler veya kavramlar: litre (L) |
M.3.3.7.1. Standart sıvı ölçme aracı ve birimlerinin gerekliliğini açıklayarak litre veya yarım litre birimleriyle ölçmeler yapar. |
M.3.3.7.2. Bir kaptaki sıvının miktarını litre ve yarım litre birimleriyle tahmin eder ve ölçme yaparak tahmininin doğruluğunu kontrol eder. |
M.3.3.7.3. Litre ile ilgili problemleri çözer. |
Önceki Konu Anlatımı | Sonraki Konu Anlatımı |
Alan Ölçme | Doğal Sayılar |