İlkokul 4. sınıf Fen Bilimleri dersi Besinlerimiz Ünitesi Besinlerin Gerekliliği konu anlatımını bu sayfada bulabilir ve inceleyebilirsiniz.
BESİNLERİN GEREKLİLİĞİ
BU KONUDA NELER ÖĞRENECEĞİZ?
→ Neden beslenmeliyiz?
→ Dengeli beslenme ile sağlık arasında nasıl bir ilişki vardır?
Otomobilimizle bir yerden başka bir yere gidebilmek için deposuna yakıt koymamız, tekerleklerine hava basmamız, motoruna yağ ilave etmemiz, soğutma sistemine su eklememiz gerekir. Bunlardan biri veya bir kaçı eksikse otomobil çalışmaz. Otomobilin bizi yolda bırakmaması için yakıt, hava, yağ ve suyunun bitmemesi gerekir.
Canlıların da yaşamlarını devam ettirebilmeleri için beslenmeleri şarttır. Canlılar, besinlerle birlikte vücutları için gerekli olan yapıcı, onarıcı, düzenleyici ve enerji verici maddeleri alırlar. Canlıların hayati faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için tüm besin çeşitlerine ihtiyaçları vardır.
Büyüme çağında olan çocukların vücutlarının gelişip boylarının uzaması için, insanların saç ve tırnaklarının uzaması için, kırılan kemiklerimizin iyileşmesi için yapıcı ve onarıcı özellik taşıyan besinleri tüketmemiz gerekir.
Gün boyu hareket eder; koşar, atlar zıplarız. Bunlar için enerjiye ihtiyaç duyarız. Bu enerjiyi de besinlerden elde ederiz.
Zaman zaman hasta olup yataklara düşeriz. Vücudumuzun hızla iyileşmesi için çeşitli besinler tüketmemiz gerekir. Dengeli beslenen insanlar kolay hastalanmazlar. Hastalansalar bile kolayca iyileşirler.
Ayrıca vücudumuzun düzenli bir şekilde çalışabilmesi için düzenleyici besinler de tüketmeliyiz.
Görüldüğü gibi dengeli beslenme ile sağlık arasında önemli bir ilişki vardır. Tüm canlıların hayatî fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için dengeli beslenmesi gerekir.
4. Sınıf Besinlerin Gerekliliği Kazanımları
F.4.2.1.1. Canlı yaşamı ve besin içerikleri arasındaki ilişkiyi açıklar. a. Protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, su ve minerallerin ayrıntılı yapısına girilmeden yalnızca önemleri vurgulanır. b. Vitamin çeşitlerine girilmez. |
Önceki Konu Anlatımı | Sonraki Konu Anlatımı |
Dünya’nın Hareketleri | Besin İçerikleri |