İlkokul 4. sınıf Fen Bilimleri dersi Besinlerimiz Ünitesi İnsan Sağlığı ve Dengeli Beslenme konu anlatımını bu sayfada bulabilir ve inceleyebilirsiniz.
İNSAN SAĞLIĞI VE DENGELİ BESLENME
BU KONUDA NELER ÖĞRENECEĞİZ?
→ Dengeli beslenme nedir?
→ Obezite nedir?
→ Besin israfını önlemek için neler yapılabilir?
Yaşamımızı sürdürebilmek için beslenmemiz gerektiğini öğrenmiştik. Sağlıklı bir yaşam için ise yeterli ve dengeli beslenmeye ihtiyacımız vardır. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin, vücudun ihtiyacı oranında tüketilmesine dengeli beslenme denir.
Öğünlerimizde karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, su ve mineral içeren besin maddelerinden dengeli ve yeterli miktarlarda almalıyız.
Bedenimiz her gün vitamin, mineral, protein, karbonhidrat ve yağa gereksinim duyar. Tek bir yiyecek veya içecek bu besinlerin hepsini birden içermeyebilir. Bu nedenle sağlıklı beslenme için tahıl ürünleri, baklagiller; sebze, meyve; et, balık ve süt ürünleri gibi farklı gruplardan yiyecek ve içeceklerin dengeli bir biçimde tüketilmesi gerekir.
Besin Piramidi
Besin piramidi, sağlıklı beslenmek için hangi besinlerden ne kadar yememiz gerektiğini anlatır.
- Birinci basamakta en fazla tüketilmesi gereken tahıl ve tahıl ürünleri,
- ikinci basamakta meyve ve sebzeler,
- üçüncü basamakta et ve süt ürünleri,
- dördüncü basamakta en az tüketilmesi gereken yağlar ve tatlılar bulunmaktadır.
Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için vücuda alınan enerji ile harcanan enerjinin dengeli olması gerekmektedir. Günlük besinlerden alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerji vücutta depolanmaktadır. Bu da obeziteye neden olmaktadır.
Obezite Hastalığı
Obezite vücuttaki yağ oranının hastalık ölçüsünde fazla olmasıdır. Obezite ile fazla kilolu olma arasında fark vardır. Obezite yanlış beslenme durumundan kaynaklanabileceği gibi hareketsiz yaşam şekli vb. etkenlerden de kaynaklanabilir.
Obezite birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olur. Önlenmediği takdirde yaşam kalitesini etkilediğinden önemli bir sağlık sorunu hâline gelir.
Besin İsrafı
Sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığı kazanılırken besinler israf edilmemelidir. Dünya çapında yapılan araştırmalara göre üretilen gıdaların yaklaşık üçte biri tüketilmeden çöpe gitmektedir.
Besin israfının önüne geçmek için;
- Alışverişe çıkmadan önce ihtiyaç listesi hazırlanmalı,
- Alışveriş yaparken ihtiyaç listesine bağlı kalınmalı,
- Servisi yapılırken tabaklara küçük porsiyonlarda yemek konulmalı,
- Alışveriş sonrası satın alınan ürünler iyi saklanmalı,
- Bayatlamaya başlayan yiyecekler farklı şekilde değerlendirilmeli, çöpe dökmek yerine sokak hayvanlarına verilebilir.
4. Sınıf Dengeli Beslenme Kazanımları
F.4.2.1.4. İnsan sağlığı ile dengeli beslenmeyi ilişkilendirir. Obezitenin beslenme alışkanlığı ile ilişkisi vurgulanır. Besin israfının önlenmesine dikkat çekilir. |
Önceki Konu Anlatımı | Sonraki Konu Anlatımı |
Sağlıklı Bir Yaşam İçin Besinler | Sigara ve Alkolün Zararları |