İlkokul 1. sınıf veya 2. sınıf Türkçe derslerinde kullanabileceğiniz dikte cümle ve metinlerini bu sayfada bulabilir ve pdf olarak indirebilirsiniz.
TÜRKÇE DERSİ DİKTE METİNLERİ
Dikte işitsel dikte ve görsel dikte olarak ikiye ayrılır.
Dikte Nedir?
Dikte kelimelerin veya cümlelerin metnine bakılmadan dinleyerek yazılmasına denir. Verilen görsellerdeki kelimeleri yazma işine ise görsel dikte denir.
İşitsel Dikte Nasıl Yaptırılır?
Dikte çalışması şu şekilde yaptırılır: Örneğin “anne” kelimesini öğrencilerin yazmasını istiyorsunuz. İlk önce kelimeyi normal olarak söyleyin ve öğrencilerden kelimeyi yazmalarını isteyin. Yazamayan veya yanlış yazan öğrenciler varsa kelimenin kaç sesten oluştuğunu söyleyin ve kelimenin seslerini uzatarak aaa nnn nnn eee diye seslendirin. Öğrencilere kelimeyi yazarken aynı zamanda seslendirmelerini de isteyin.
Dikte çalışması ilk denemelerde öğrencilere çok zor gelecektir. Sabırla dikte etkinliğine devam edilirse öğrenciler kelimeleri kolayca yazabilecektir. Her sesten sonra dikte çalışmaları yaptırmak okuma yazma işini kolaylaştıracaktır.
Diktenin Faydaları Nelerdir?
- Dikte öğrencilerin okumalarını geliştirir.
- Dikte öğrencilerin okumalarını hızlandırır.
- Dikte öğrencilerin doğru konuşmalarını sağlar.
- Dikte öğrencilerin diksiyonlarını geliştirir.
- Dikte öğrencilerin doğru yazmalarını sağlar.
- Dikte öğrencilerin kelime hazinelerini geliştirir.
- Dikte öğrencilerin noktalama işaretlerini kavramalarını sağlar.
- Dikte öğrencilerin imla kurallarını kavramalarını sağlar.
1. Hafta Dikte Metni
Toplu olarak eğitim ve öğretim yapılan yerlere okul denir. Okulda okuma yazma ve çeşitli bilgiler öğreniriz.
Okulumuzun yerini bilmeli ve tarif edebilmeliyiz. Her okulun bir adı vardır. Okullara Türk büyüklerinin, okulu yaptıran hayırseverlerin ve bulunduğu yörenin adı verilebilir.
Okulun çalışma saatine ve kurallarına uymalıyız.
2. Hafta Dikte Metni
Okuldaki zamanımızın çoğu sınıfta geçer. Derslerimizi sınıfta yaparız. Sınıftaki eşyaları kullanırız. Sınıfın da kuralları vardır. Bu kurallara uymalıyız.
Sınıf eşyalarından bir tanesi bakın nasıl konuşuyor:
— Benim adım tahta. Daima önünüzde ve şeref köşesinin altında bulunurum. Benim en yakın arkadaşım silgi ve tebeşirdir. Beni kullanmadan önce silin. Sakın sert bir şeyle bana vurmayın. Cildim hemen bozulur.
3. Hafta Dikte Metni
Her sınıfta bir şeref köşesi bulunur. Şeref köşesinde; Bayrak, Atatürk resmi, İstiklâl Marşı, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi yer alır.
Bayrak
Bir devletin sembolüdür. Kırmızı renkli, üzerinde ay ve yıldız bulunan bayrak da bizim devletimizin sembolüdür. Bu bayrağı gören, gördüğünün, Türkiye Cumhuriyeti’ne ait olduğunu anlar.
4. Hafta Dikte Metni
Bağımsız her devletin bir millî marşı olur. Bilirsiniz, millî maçlarda her iki devletin de millî marşları çalınır. Şampiyon olan sporcu hangi ülkeye aitse o ülkenin bayrağı göndere çekilir ve marşı çalınır.
Türk devletinin de millî marşı İstiklâl Marşı’dır. İstiklâl Marşı’nın şairi Mehmet Akif Ersoy’dur.
Bayrak törenlerinde İstiklâl Marşı okunur. İstiklâl Marşı okunurken ayağa kalkılır ve konuşmadan dinlenir.
5. Hafta Dikte Metni
Eskiden ülkemizi padişahlar yönetiyordu. O zaman devletimizin adı da Osmanlı Devleti’ydi. Düşmanlar yurdumuzu işgal etmişti.
Atatürk, yurdu düşmanlardan kurtarmak için İstanbul’dan Samsun’a gitti. Milletle toplantılar yaptı. Millet meçlisini Ankara’da topladı. Türkiye Büyük Millet Meclisinin desteği ve Atatürk’ün önderliğiyle savaş kazanıldı.
29 Ekim 1923 günü cumhuriyet ilan edildi. Atatürk ilk cumhurbaşkanımız oldu.
6. Hafta Dikte Metni
Mustafa, 1881 yılında Selânik’te doğdu. Annesinin adı Zübeyde Hanım, babasının adı Ali Rıza Beydir. Kız kardeşinin adı da Makbule’dir. Babası, Atatürk daha ilkokuldayken öldü.
Atatürk, askerî okul sınavını kazandı. Askerî okul öğrencisi oldu. Okulu bitirdikten sonra birçok savaşlara katıldı. Cumhuriyeti kurdu. 15 yıl cumhurbaşkanlığı görevinde bulundu.
10 Kasım 1938’de İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda öldü. Şimdi Ankara’da Anıtkabir’de yatmaktadır.
7. Hafta Dikte Metni
Yayaların, taşıtların kara yolu üzerinde hareketine trafik diyoruz. Uymamız gereken trafik kurallarını bilmeliyiz. Trafik kurallarına uymayı alışkanlık hâline getirmeliyiz.
Trafik lambası, yaya geçitlerinde ve kavşaklarda bulunur. Kırmızı renk “dur”, yeşil renk “geç”, anlamındadır. Trafik lambasının olmadığı yerlerde önce sola, sonra sağa, tekrar sola bakarak geçeriz.
8. Hafta Dikte Metni
Nasıl her hayvanın bir yuvası varsa insanın da yuvası evidir. İnsanların evleri farklı olabilir. Okulumuzda olduğu gibi evimizin de farklı amaçlarla kullanılan bölümleri vardır. Mutfak, yatak odası, banyo, salon gibi. Her odada farklı işler yapılır.
9. Hafta Dikte Metni
Çevremizde birçok hayvan vardır. Bu hayvanlarla ilişkilerimiz farklıdır. Hayvanların kimisi bize yakındır ve evimizde yaşar. Bunlara evcil hayvanlar diyoruz. Kedi, köpek, at, inek, kuzu, keçi gibi.
Bazı hayvanlar ise kırlarda, ormanlarda, göllerde ve denizlerde yaşar. Kurt, ayı, tilki, aslan, kuşlar, kelebekler, balıklar gibi.
Hayvanlar genelde et ve ot yiyerek beslenirler.
10. Hafta Dikte Metni
Anne, baba ve çocuklardan oluşan topluluğa aile denir. Bazı ailelerde büyük baba ve büyük anne de bulunur. Her toplumda aile olmak saygı ve sevgi ile karşılanır.
Aile bireyleri arasında eksilmeyen sevgi, bitmeyen bir dayanışma vardır.
Ailede herkes, ailenin mutluluğu ve başarısı için çalışır. Anne ve baba birbirlerine destek olurlar. Çocuklar gerektiğinde anne ve babasına yardım ederler.
11. Hafta Dikte Metni
Evimizde kullandığımız alet ve makineler işimizi kolaylaştırır. Ancak yanlış kullandığımızda zarar da verebilir. Elektrikle çalışan aletler kaçak yaparak makinenin bozulmasına neden olur. Yangın çıkabilir. Makinelerin onarımını, yetkili kişiler yapmalıdır. Aksi hâlde kendimize ve makineye zarar verebiliriz.
Evimizde ocak, fırın ve ısıtma araçlarında doğal gaz da kullanırız. Gaz kaçakları çok tehlikelidir. Gaz kaçağı olduğunda hemen büyüklerimize haber vermeliyiz.
Evimizdeki alet ve makineleri izinsiz kullanmamalıyız.
12. Hafta Dikte Metni
Türkiye, deprem bölgesindedir. Depremin nerede olacağı bilinmektedir. Depremin ne zaman olacağı ise henüz bilinmemektedir. Depreme engel olamayız.
Ancak depremden korunmak için önlemler alabiliriz.
Binalarımızı, konutlarımızı, yapılarımızı depreme dayanıklı yapmalıyız. Her zaman evimizde bir deprem çantası olmalıdır.
13. Hafta Dikte Metni
Her ramazan ayında Müslümanlar bir ay oruç tutar-lar. Ramazan ayı bitince üç gün bayram yaparlar. Bu bayrama, “Ramazan Bayramı” denir. Bayram ve Ramazan süresince yoksullara yardım edilir. Aç insanlar doyurulur.
Her yıl Müslümanlar Allah’a olan görevlerini yerine getirmek için kurban keserler. Bu bayrama Kurban Bay-ramı denir. Yoksullara et yardımı yapılır. Bu bayram dört gün sürer.
Dinî bayramlarda dargınlar barışır. Küçükler büyükle-rin ellerini öperler. Aile büyükleri ziyaret edilir.
14. Hafta Dikte Metni
Dünya hem kendi etrafında hem de Güneş’in etrafında döner. Kendi etrafında dönmesinden gece ile gündüz meydana gelir. Dünya kendi etrafındaki dönüşünü 24 saatte tamamlar. Dünya’nın bir tarafı gece ise diğer tarafı gündüzdür.
Güneş’in etrafında dönmesinden mevsimler meydana gelir. İlkbahar, yaz, sonbahar, kış. Dünya, Güneş’in etrafındaki dönüşünü bir yılda tamamlar.
15. Hafta Dikte Metni
Yatağımız, dolabımız, elbiselerimiz, diş fırçamız, oyuncaklarımız ve okulda kullandığımız araç gereçler bizim kişisel eşyalarımızdır. Bunları dikkatli ve özenli kullanmalıyız. Başkalarının kişisel eşyalarını izin almadan kullanmamalıyız.
İyi çocuklar eşyalarını dağıtmazlar. Odaları daima düzenli olur. Kendi eşyalarını kendileri toplar ve annelerine eziyet etmezler. Düzenli olmak, güzel bir alışkanlıktır.
16. Hafta Dikte Metni
Para; ihtiyaçlarımızı karşılamak için kullandığımız bir ödeme aracıdır. Para birimimiz Türk Lirasıdır(TL).
Paramızı düzenli harcamalıyız. Önce temel ihtiyaçlarımızı almalıyız. Bunlar; beslenme, giyecek ve barınma gibi ihtiyaçlardır.
Anne ve babamızı gereksiz harcamalar yapmaları için zorlamamalıyız. Para kazanmak zor bir iştir. Onları üzmemeliyiz.
17. Hafta Dikte Metni
Geçmişimizle ilgili bilgilere öz geçmiş denir.
Kendimizin ve ailemizdekilerin öz geçmişini bilmek kendimizi ve ailemizdekileri daha iyi tanımamızı sağlar.
Öz Geçmişimizi yazarken; adımızı, soyadımızı, doğum tarihimizi, doğduğumuz yeri, anne ve babamızın ismini, yaşımızı, yaşadığımız yeri, okuduğumuz okulları doğru şekilde yazmalıyız.
18. Hafta Dikte Metni
23 Nisan 1920 tarihinde Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmıştır. Atatürk bu günü tüm çocuklara bayram olarak armağan etmiştir. Dünyada sadece Türk çocuklarının böyle bir bayramı vardır.
Okulumuzdaki bayram töreninde; Okulumuzu ve sınıfımızı süsleriz. Tören yerinde sıra oluruz. Önce saygı duruşunda bulunur, sonra İstiklal Marşı söyleriz. Şiirler okuruz. Milli oyunlarımızı oynarız. Marşlar, şarkılar, türküler söyleriz.
Dosyayı İndirmek İçin Tıklayınız